Aufrufe
vor 1 Jahr

BORA Magazine 02|2019 – Polish

  • Text
  • Powierzchni
  • Kuchni
  • Grzewczej
  • Grzewcza
  • Polami
  • Gotowania
  • Produkt
  • Systemu
  • Magazyn
  • Bora
BORA Magazine is published in 13 languages. It invites the reader to learn more about the BORA products and discover fascinating stories behind the brand.

Placki ziemniaczane ze

Placki ziemniaczane ze słodkich ziemniaków z serem feta i sosem malinowym Dla dwóch osób 1 duży słodki ziemniak (ok. 300 g), 1 jajo, 180 g sera feta, 100 g malin, 1 łyżka syropu z agawy (lub miodu), oliwa z oliwek, 2 łyżki białego octu winnego, świeże zioła, sól i pieprz. Przygotowanie Obrać, umyć i zetrzeć słodkiego ziemniaka. Dodać jajko, doprawić solą oraz pieprzem i dobrze wymieszać. Uformować placki ze słodkiej masy ziemniaczanej i smażyć z olejem na grillu Tepan ze stali nierdzewnej w temperaturze 200 stopni po obu stronach aż do uzyskania chrupkości. Przygotować dressing przy użyciu rozdrabniacza lub blendera ręcznego: Doprawić połowę malin syropem z agawy, białym octem winnym, 3 łyżkami oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Pokroić ser Feta w plastry, ułożyć na plackach Rösti i skropić sosem. Udekorować świeżymi ziołami i malinami. 74 MAGAZYN BORA

PRZEPISY KULINARNE IMPRESJE Tagliata z wołowiny z warzywami i orzechami sosnowymi Dla dwóch osób 300 g steku z polędwicy wołowej, 200 g boczniaka ostrygowatego, 200 g papryki, 2 łyżki orzechów sosnowych, 2 łyżki octu balsamicznego, oliwa z oliwek, 1 łyżeczka miodu, sól i pieprz. Przygotowanie Ustawić obydwa pola grilla ze stali nierdzewnej BORA Tepan na 220 stopni. Posolić stek szczyptą soli. Polać grill Tepan olejem i grillować stek z każdej strony przez 4 minuty, następnie wyjąć z grilla i odstawić na krótką chwilę. Skrócić ogonki boczniaków ostrygowatych, następnie umieścić grzyby na drugim polu grilla Tepan ze stali nierdzewnej i doprawić solą. Paprykę pokroić na drobne kawałki. Krótko uprażyć orzechy sosnowe na suchej patelni. Przygotować dressing z octu balsamicznego, 4 łyżek stołowych oliwy z oliwek, miodu, soli i pieprzu. Dodać paprykę do prawie gotowych smażonych boczniaków na około 34 minuty, podsmażyć, wyjąć z grilla i doprawić ponownie solą, pieprzem i dressingiem. Stek pokroić w cienkie plastry, ułożyć na talerzu lub paterze z orzechami sosnowymi, solą, pieprzem i polać dressingiem. Edycja przepisów Pure Cooking 5|5 Dostępna jest u partnerów handlowych BORA. Możliwość zamówienia do wyczerpania zapasów. Wszystkie przepisy z tej edycji dostępne są na stronie internetowej: www.bora.com/recipes