Aufrufe
vor 5 Jahren

BORA Magazine 02|2018 – Swedish

  • Text
  • Bora
  • Magasinet
  • Kokzon
  • Rostfritt
  • Tekniska
  • Effekt
  • Storlek
  • Upplevelser
  • Plats
  • Automatisk
BORA Magazine is published in 12 languages. It invites the reader to learn more about the BORA products and discover fascinating stories behind the brand.

En intervju med Willi

En intervju med Willi Bruckbauer och Johann Lafer om god mat, tidshantering och motivation. Två män som finner det otänkbart att vila på sina lagrar. Båda med en viss rastlöshet i sig. De är alltid på jakt efter nya utmaningar: grundaren av BORA, vars ångsug utlöste en ny trend inom köksvärlden och toppkocken, vars Michelinstjärnevinnande skapelser du hittar på alla kanaler. Vid första anblicken är de väldigt olika. Vid närmare granskning har de faktiskt en hel del gemensamt. Livsglädje och passion, motivation och mod. De delar också en vision: „Matlagning ska vara kul.” Willi, Johann: Det är fantastiskt att få träffa er båda tillsammans. Ni har känt varandra i många år, men jag antar att era hektiska arbeten och många projekt innebär att ni inte har mycket tid över att hinna träffas? Willi: Det är tyvärr sant, ja. Och när vi väl ses går tiden alltid för snabbt. Det är precis som för alla andra. Men det finns också många tillfällen då vi ses tack vare våra jobb. Till exempel lagade Johann mat för oss på interiörmässan i Köln. Han har också skapat en receptbok för och i samarbete med BORA. Johann: Det var verkligen jättekul. Jag satte ihop alla recepten själv och var sedan både värd och aktiv deltagare när bilderna till boken skulle tas på Stromburg. Det var en helt galen dag. Tro mig, Willi, jag har lång erfarenhet när det gäller fotograferingar av den här typen och som kock är jag väldigt van vid att arbeta hårt, men just den fotograferingen var så hektisk att jag var redo att kollapsa på kvällen. Att arbeta med BORA är minst sagt dynamiskt! Willi: Det stämmer. Saker sker alltid i ett rasande tempo för oss. Ibland måste vi också improvisera. Men när man sedan står med resultatet är det värt allt besvär. Som då till exempel: en vacker bok med recept som visar hur man kan laga hälsosam och raffinerad mat till vardags. Och det var det som var vårt mål. Stämmer det att BORA har publicerat flera kokböcker under mottot ”10|10” och att recepten bygger på den enkla principen att det ska ta 10 minuter att förbereda och 10 minuter att laga mat? Willi: Ja, vi tyckte det var viktigt att lyfta fram att köket inte bara är en plats där man ska laga haute cuisine. Det är trots allt här som människor över hela världen samlas på kvällarna för att koppla av efter en hektisk dag. Johann och andra kockar som till exempel Andreas Senn har därför tagit fram raffinerade maträtter som vem som helst ska kunna laga till, utan konstigheter och på kort tid. Matlagning ska vara kul. Människor har tillräckligt mycket stress som det är. Men man får inte glömma att hälsosam kost är enormt viktigt. 48 BORA MAGASINET

INTERVJU UPPLEVELSER Vi behöver inte påpeka att Johann Lafer är passionerad vad gäller matlagning. Men hur är det med dig, Willi? Willi: Jag älskar att tillbringa kvällarna i köket tillsammans med min familj. Min favoriträtt är biff och grönsaker. Inget komplicerat alltså. Jag är mycket förtjust i att laga mat och i synnerhet enkla rätter tillagade med förstklassiga ingredienser. Naturligtvis ska de också vara hälsosamma. Det är jag noga med. Jag gillar att stå vid spisen och se köttet långsamt stekas medan man småpratar om allt och inget, till exempel om hur ens dag har varit. Så matlagning är för dig alltså inte bara ett jobb? Willi: Nej, men jag älskar också att laga mat tillsammans med min personal och våra distributionspartner. Det är en dröm som har gått i uppfyllelse för mig, att få dela sådana härliga stunder med människor som har en lika stor passion för BORA som jag. Det är win-win. Vi lagar mat tillsammans med personalen på BORA så ofta vi kan. Och de 5 000 återförsäljare från hela världen som med jämna mellanrum besöker oss i Raubling för att delta i olika utbildningar och seminarier, anordnar dessutom ofta matlagningsevenemang. Jag älskar när jag får chansen att delta i dem. Johann, du har också massor på gång just nu. Du fyller 60 år hoppas att du inte har något emot att vi nämner det? och för att fira har du lanserat Lafer Magazine, en tidsskrift som handlar om din kulinariska värld. Johann: Jag är ju varken journalist eller medieproducent, ändå var jag i högsta grad involverad, från dag ett. Jag hade helt enkelt så otroligt många idéer. När man reser runt så mycket som jag gör har man mycket att rapportera om. Till exempel var min intervju med den tyska presidenten Frank-Walter Steinmeier särskilt intressant. Det är inte varje dag som du får chansen att ta en titt bakom de statliga tjänstemännens kulinariska kulisser. Det var naturligtvis också en stor ära att få en intervju med drottning Silvia i Sverige. Det kändes nästan som att jag blev adlad. Österrikaren Johann Lafer började sin kometkarriär som toppkock för över 40 år sedan. Och även om hans jobb kan vara extremt ansträngande, älskar han det fortfarande lika mycket som då. BORA MAGASINET 49