Aufrufe
vor 5 Jahren

BORA Magazine 02|2018 – Norwegian

  • Text
  • Bora
  • Magasin
  • Kokesone
  • Foran
  • Automatisk
  • Dimensjoner
  • Tekniske
  • Platetopp
  • Rustfritt
  • Materiale
BORA Magazine is published in 12 languages. It invites the reader to learn more about the BORA products and discover fascinating stories behind the brand.

En prat med Willi

En prat med Willi Bruckbauer og Johann Lafer om god mat, tidsstyring og motivasjon. To som aldri står stille. En viss rastløshet har de vel, begge to. De er alltid på utkikk etter nye utfordringer: grunnleggeren av BORA, med avtrekkene som utløste en storm i kjøkkenverdenen. Og den prisbelønte, kjente kokken som for tiden er å se på alle kanaler i Tyskland. Ved første blikk er de ikke særlig like. Men når man ser nøyere etter, så har de mange fellestrekk. Livsglede og lidenskap, motivasjon og mot. Og de deler samme visjon: «Det skal være morsomt på kjøkkenet.» Willi, Johann, så flott å ha dere her sammen. Dere er jo gamle kjente, men med det tempoet dere har, så treffes dere vel ikke så ofte? Willi: Det stemmer dessverre. Og når vi treffes, så går tiden alltid alt for fort. Sånn er det vel for alle andre også. Men vi treffes heldigvis gjennom jobben nå og da. Johann lagde for eksempel mat for oss under møbelmessen i Köln, og han har satt sammen en oppskriftsbok for og med BORA. Johann: Det var kjempegøy. Jeg utviklet alle oppskriftene selv, jeg var både slottsherre og gjestgiver på Stromburg slott, og jeg var skuespiller under fotograferingen for boken. Det var en sprø dag. Willi, du vet at jeg er vant til litt av hvert, og som kokk er man vant til hardt arbeid, men etter denne fotoshootingen var jeg helt utslitt, tempoet var utrolig heftig. Dere er ganske så dynamiske. Willi: Stemmer. Hos oss går det så det suser. Av og til må man bare improvisere. Men resultatet stemmer jo: Oppskriftene i denne boken viser at det er mulig å lage sunn og raffinert mat også i hverdagen. Og det var det vi ønsket å oppnå. For forståelsens skyld: Dere har gitt ut noen kokebøker hos BORA under mottoet «10|10» som samler oppskrifter etter et enkelt prinsipp: 10 minutters forberedelse, 10 minutters tilberedning. Willi: Kjøkkenet er det stedet der mange mennesker over hele verden kommer sammen om kvelden for å avslutte dagen, og det var viktig for oss å vise at man kan lage god mat uten at det må være Haute Cuisine. Og det klarte vi. Både Johann og andre, som Andreas Senn, utviklet raffinerte retter for oss, som likevel er raske og enkle. Man trenger ikke å være noen tryllekunstner for å få det til. Det skal være morsomt på kjøkkenet. Mange har mye å stresse med i hverdagen, men det er likevel utrolig viktig å spise sunn mat. Det at Johann Lafer har en lidenskap for matlaging, er vel ingen hemmelighet. Men hva med deg, Willi? Willi: Jeg koser meg hvis jeg kan være på kjøkkenet sammen med familien om kvelden. Yndlingsmaten min: Biff, grønnsaker, ferdig! Jeg liker å lage mat, og helst jordnært, sunt og av høyeste kvalitet. Der er 48 BORA MAGASIN

INTERVJU OPPLEVELSE jeg konsekvent. Jeg liker å stå ved komfyren og steke kjøtt mens vi snakker om alt mellom himmel og jord — og selvfølgelig hva som har skjedd i løpet av dagen. Så du driver ikke bare med «forretningsmessig» matlaging? Willi: Nei, men jeg liker også godt å lage mat sammen med medarbeiderne mine og våre forretningspartnere. Det er fint å dele et godt måltid med mennesker som også deler min begeistring for BORA. Det er en win-winsituasjon for meg. Hos BORA lager vi mat sammen med medarbeiderne så ofte det lar seg gjøre. Og av de 5000 forhandlerne våre globalt som vi regelmessig inviterer hit til oss i Raubling for opplæring og seminarer, er det mange som kommer til matlagingsbegivenhetene. Jeg koser meg når jeg får mulighet til å delta på dem. Johann: Sånn er det jo, Willi: Når man har en lidenskap, så brenner man for det. Det som kan se ut som arbeid for andre, og som selvsagt også kan være slitsomt, er en glede og noe vi identifiserer oss med. Der er vi ganske like, tror jeg. Bokstavelig talt umettelige når det gjelder å gjøre noe med lidenskap og skape noe nytt. Det skjer også mye på din front akkurat nå, Johann: Rett før 60-årsdagen din — det er vel lov å røpe det — fikk du oppfylt et ønske: ditt eget Lafer-Magazin, som presenterer din matverden. Johann: Jeg har vært involvert i utviklingen av bladet helt fra begynnelsen, selv om jeg verken er journalist eller mediamann. Jeg sprudlet av ideer, og når du reiser rundt så mye som det jeg gjør, så har man litt av hvert å fortelle. Intervjuet mitt med politikeren Frank-Walter Steinmeier var for eksempel en svært interessant sak. Det er ikke hver dag man får ta en titt bak de kulinariske kulissene til regjeringen. Og det var selvsagt en stor ære å få et intervju med dronning Silvia av Sverige. Jeg følte meg nesten som en adelsmann. Willi: Men det er du ikke, Johann. Du er kjent for å være en jordnær person, og det er det som knytter oss sammen. Kanskje det har litt å si hvor vi kommer fra også? Jeg er oppvokst i Raubling For over 40 år siden startet østerrikeren Johann Lafers suksess som kokk. Og selv om det kan være slitsomt, elsker han tydeligvis yrket fremdeles. BORA MAGASIN 49