Tekst BARBARA FRIEDRICH Zdjęcia STUDIO AISSLINGER/MIRJAM FRUSCELLA & DANIELE MANDUZIO, NEOFARMS
RAPORT O TRENDACH IMPRESJE KITCHEN Farming Od kiełkownika do wertykalnej grządki – moda na uprawianie roślin w kuchni zaczyna przybierać zupełnie nowe formy. Po ogrodnictwie miejskim przyszedł czas na nowe trendy. Obecnie najczęstszym przejawem mody na uprawianie roślin w domowej kuchni są hodowle kiełków. Umieszczone w specjalnym naczyniu (tzw. kiełkowniku) nasiona wystarczy regularnie podlewać i ewentualnie wzruszać podłoże, by po krótkim czasie zebrać pożywne plony. Kuchenne blaty i parapety często też zdobi doniczka ze szczypiorkiem, miętą czy bazylią – choć trzeba przyznać, że kupione w supermarkecie zioła nie prezentują się nazbyt okazale. Od jakiegoś czasu wielkomiejskie kuchnie podbija jednak zupełnie nowy trend, określany z angielska jako ‘kitchen farming’, który przenosi realizację idei miejskiego ogrodnictwa do zamkniętej przestrzeni domowej kuchni. Zaraz, zaraz. Czy gustownie zaaranżowane kuchenno-mieszkalne wnętrza nie są uznawane od niedawna za nowy symbol społecznego statusu? Miejsce gotowania, delektowania potraw i dobrego samopoczucia miałoby teraz pełnić funkcję domowego ogródka? Być może mamy tu do czynienia z kolejnym internetowym fejk njusem? Skądże znowu! Po wpisaniu w wyszukiwarkę frazy „kitchen farming” zostajemy wręcz zasypani linkami do serwisów ze wskazówkami na ten temat, a na stronie wyszukiwania grafiki możemy podziwiać różne formy jej realizacji: rozwieszone na ścianach kuchni kieszenie na rośliny wypełnione bujną wegetacją; doniczki z zieleniną poustawiane rzędami na półkach albo zwisające do góry dnem z sufitu; wertykalne ogrody w postaci składanych rusztowań, gdzie na specjalnym gąbczastym podłożu dojrzewają zielone warzywa; są też zdjęcia specjalnie zaprojektowanych elementów zabudowy, które do swoich ofert wprowadzają producenci mebli kuchennych (np. Next125) – nowoczesne wyposażenie kuchni, pozwalające uprawiać produkty w miejscu, w którym będą one przyrządzane i spożywane. Pomysł ten już przed kilkoma laty wprowadził w życie słynny niemiecki projektant Werner Aisslinger, planując i urządzając wnętrze kuchni w zabytkowej willi w Berlinie. Jego projekt kuchni przyszłości nawiązywał wprost do upraw MAGAZYN BORA 87
Magazyn 01 | 2019 Professional 2.0
ARTYKUŁ WSTĘPNY „Może być jes
SPIS TREŚCI CENTRUM BADAWCZE BORA
ZASADA BORA PRODUKT Kreatywność w
BORA Professional 2.0 Najlepszy z n
głębokości, to najgłębsze modu
BORA PROFESSIONAL 2.0 PRODUKT Zupe
BORA PROFESSIONAL 2.0 PRODUKT PKFI1
BORA Classic 2.0 Najwyższa elastyc
indukcyjnych polach grzewczych jest
BORA CLASSIC 2.0 PRODUKT Z lewej: D
BORA CLASSIC 2.0 PRODUKT CKA2 BORA
BORA Classic Solidny w każdym calu
BORA CLASSIC PRODUKT Sterowanie dot
BORA CLASSIC PRODUKT MAGAZYN BORA 2
BORA CLASSIC PRODUKT CKASE BORA wyc
BORA Basic Rewolucyjne rozwiązanie
12 pytań do ... MATTHIASA STEINERA
IMPRESSUM Impressum Kontakt Wydawca
BORA Vertriebs GmbH & Co KG Innstra
Laden...
Laden...
Laden...
STORYBOARD GMBH
WILTRUDENSTRASSE 5
D-80805 MÜNCHEN
FON +49 (0)89 - 9010976 - 10
FAX +49 (0)89 - 9010976 - 68
MAIL: INFO@STORYBOARD.DE