Aufrufe
vor 2 Jahren

BORA Magazine 01|2019 – Polish

  • Text
  • Bora
  • Magazyn
  • Kuchni
  • Systemu
  • Gotowania
  • Produkt
  • Impresje
  • Powierzchni
  • Polami
  • Powietrza
BORA Magazine is published in 13 languages. It invites the reader to learn more about the BORA products and discover fascinating stories behind the brand.

Tekst BARBARA FRIEDRICH

Tekst BARBARA FRIEDRICH Zdjęcia STUDIO AISSLINGER/MIRJAM FRUSCELLA & DANIELE MANDUZIO, NEOFARMS

RAPORT O TRENDACH IMPRESJE KITCHEN Farming Od kiełkownika do wertykalnej grządki moda na uprawianie roślin w kuchni zaczyna przybierać zupełnie nowe formy. Po ogrodnictwie miejskim przyszedł czas na nowe trendy. Obecnie najczęstszym przejawem mody na uprawianie roślin w domowej kuchni są hodowle kiełków. Umieszczone w specjalnym naczyniu (tzw. kiełkowniku) nasiona wystarczy regularnie podlewać i ewentualnie wzruszać podłoże, by po krótkim czasie zebrać pożywne plony. Kuchenne blaty i parapety często też zdobi doniczka ze szczypiorkiem, miętą czy bazylią choć trzeba przyznać, że kupione w supermarkecie zioła nie prezentują się nazbyt okazale. Od jakiegoś czasu wielkomiejskie kuchnie podbija jednak zupełnie nowy trend, określany z angielska jako ‘kitchen farming’, który przenosi realizację idei miejskiego ogrodnictwa do zamkniętej przestrzeni domowej kuchni. Zaraz, zaraz. Czy gustownie zaaranżowane kuchenno-mieszkalne wnętrza nie są uznawane od niedawna za nowy symbol społecznego statusu? Miejsce gotowania, delektowania potraw i dobrego samopoczucia miałoby teraz pełnić funkcję domowego ogródka? Być może mamy tu do czynienia z kolejnym internetowym fejk njusem? Skądże znowu! Po wpisaniu w wyszukiwarkę frazy „kitchen farming” zostajemy wręcz zasypani linkami do serwisów ze wskazówkami na ten temat, a na stronie wyszukiwania grafiki możemy podziwiać różne formy jej realizacji: rozwieszone na ścianach kuchni kieszenie na rośliny wypełnione bujną wegetacją; doniczki z zieleniną poustawiane rzędami na półkach albo zwisające do góry dnem z sufitu; wertykalne ogrody w postaci składanych rusztowań, gdzie na specjalnym gąbczastym podłożu dojrzewają zielone warzywa; są też zdjęcia specjalnie zaprojektowanych elementów zabudowy, które do swoich ofert wprowadzają producenci mebli kuchennych (np. Next125) nowoczesne wyposażenie kuchni, pozwalające uprawiać produkty w miejscu, w którym będą one przyrządzane i spożywane. Pomysł ten już przed kilkoma laty wprowadził w życie słynny niemiecki projektant Werner Aisslinger, planując i urządzając wnętrze kuchni w zabytkowej willi w Berlinie. Jego projekt kuchni przyszłości nawiązywał wprost do upraw MAGAZYN BORA 87