Aufrufe
vor 5 Jahren

BORA Magazine 01|2019 – Polish

  • Text
  • Bora
  • Magazyn
  • Kuchni
  • Systemu
  • Gotowania
  • Produkt
  • Impresje
  • Powierzchni
  • Polami
  • Powietrza
BORA Magazine is published in 13 languages. It invites the reader to learn more about the BORA products and discover fascinating stories behind the brand.

Inne testowane parametry

Inne testowane parametry to m.in. efektywność pochłaniania zanieczyszczeń, współczynnik przechwytywania cząsteczek tłuszczu oraz odporność podzespołów podczas pracy w różnych zakresach temperatur. Dlatego oprócz stanowisk do pomiaru siły strumienia powietrza i współczynnika oporu ciśnieniowego w centrum badawczym dostępna jest także komora klimatyczna oraz specjalnie zaprojektowana kuchnia. Pomiary poziomu hałasu przeprowadzane są w komorze bezechowej znajdującej się w podziemnej kondygnacji budynku. Znakomicie wytłumione pomieszczenie o wysokości czterech metrów umożliwia wykonywanie wysoce wyspecjalizowanych testów. Wokół drewnianej platformy z blatem, w którym osadzane są komponenty systemu BORA, znajdują się profesjonalne mikrofony połączone z cyfrowym miernikiem natężenia dźwięku. Pracownicy działu technicznego w pełni wykorzystują potencjał nowo powstałego centrum innowacji i nieustannie pracują nad nowymi rozwiązaniami technologicznymi, uwzględniając uwagi i zapytania klientów. Owocem analiz i symulacji przeprowadzonych w ciągu ostatnich miesięcy jest nowa, druga już generacja systemu wyciagu oparów klasy premium: BORA PURE. To kompaktowe urządzenie spełnia najwyższe standardy estetyki i designu, a dzięki zoptymalizowanej funkcjonalności zapewnia jeszcze większy komfort gotowania. U góry: W pracowni, w której powstają prototypy, wykonywane są podstawowe prace w zakresie obróbki metalowych części. Bardziej złożone podzespoły obrabiane są na frezarce sterowanej numerycznie. 134 MAGAZYN BORA

CENTRUM BADAWCZE BORA IMPRESJE Spośród nowych funkcji warto wymienić wyjątkowo łatwą wymianę filtra oraz inteligentny interfejs, który wyświetla jedynie te opcje obsługi, które są najbardziej adekwatne w danej sytuacji. Wszystko to sprawia, że gotowanie z systemem BORA PURE jest naprawdę wyjątkowym doznaniem. Nie ulega wątpliwości, że jednym z czynników, które przyczyniają się do sukcesu przedsiębiorstwa, jest konsekwentne kierowanie się zasadą przełamywania zastanych schematów myślenia. Firma BORA jest pionierem w dziedzinie produkcji nablatowych systemów wyciągu oparów. Stworzyła produkt, którego funkcjonalność niesie ze sobą realną korzyść dla klienta. Nowoczesny design, wysoka wydajność systemu, jego intuicyjna obsługa i łatwe czyszczenie to zalety, które pozwoliły marce BORA wyróżnić się na tle konkurencji. Firma BORA startowała z pozycji prekursora w swoim segmencie rynku, dlatego udało jej się wypracować efektywne metody testowania prototypów produktów i analizowania ich parametrów technicznych w porównywalny, ustandaryzowany sposób. Członkowie zespołu projektowego nie ustają w poszukiwaniu nowych, kreatywnych rozwiązań technologicznych. Budowa firmowego centrum innowacji to kolejny ważny krok na tej drodze, który wyznacza kierunki przyszłych działań. U dołu: Wnętrze komory bezechowej absorbuje nie tylko wszelkie odgłosy z zewnątrz, ale również odbicia dźwięków w pomieszczeniu, co umożliwia dokonywanie precyzyjnych, znormalizowanych pomiarów głośności pracy urządzeń. U góry: Wykorzystanie drukarek 3D ułatwia weryfikację założeń projektowych i testowanie prototypów. MAGAZYN BORA 135