Aufrufe
vor 6 Jahren

BORA Magazin – Polnisch

  • Text
  • Cycling
  • Hansgrohe
  • Bora
  • Magazyn
  • Grzewcze
  • Mocy
  • Kuchni
  • Funkcja
  • Grzewcza
  • Wymiary
  • Produkt
  • Impresje
Nach dem erfolgreichen Relaunch im Frühjahr 2017, erscheint die Herbst / Winter-Ausgabe des BORA Magazins nun sogar in insgesamt elf Sprachen. Ein Mix aus Produktinformationen und Geschichten hinter der Marke bietet dem Leser einen spannenden Einblick in die Welt von BORA.

IMPRESJE PORTRET jeden z

IMPRESJE PORTRET jeden z kolarzy. „Bardzo mnie to ucieszyło“, przyznaje Vroni. Teraz identyfikuje się z kolarzami już tak bardzo, że była pływaczka z młodzieżowej kadry narodowej sama zaczęła jeździć na rowerze wyścigowym. Ale pozostańmy jednak przy gotowaniu. Vroni późno zaczęła swoją karierę kucharską i większości nauczyła się sama. Przygodę z gotowaniem rozpoczęła dopiero podczas studiów ekonomicznych i późniejszej nauki jako asystent medyczno-techniczny. „Z przymusu“, wtrąca Vroni śmiejąc się przy tym. Jej idolem przy piecu kuchennym nie jest żaden kucharz z gwiazdką Michelina, lecz matka. „U nas w domu nigdy nie było gotowych produktów. Moja mama zawsze gotowała ze świeżych składników z ogrodu i to znakomicie.“ Dokładnie to chce teraz robić sama. Vroni szybko zauważyła, że gotowanie sprawia jej nieoczekiwanie dużo przyjemności. I że ma do tego talent. Potwierdzają to jej przyjaciele, dla których chętnie gotuje od czasu do czasu. Żeby sprawdzić się na poziomie zawodowców, pomagała w kuchni restauracji Gut Apfelkam, znajdującej się w pobliżu miejscowości Rohrdorf. Inspirowała ją także kuchnia włoska. „Moja ciocia mieszkała w Toskanii. Gdy tylko mieliśmy kilka wolnych dni, nasza rodzina odwiedzała ją.“ Do dzisiaj Italia pozostała dla Vroni kulinarnym objawieniem. „Często wchodzę do jakiejś restauracji i myślę sobie: gdzie ja jestem“, opowiada. „Ale gospodyni, która sama stoi w kuchni, gotuje najlepsze jedzenie, jakie sobie tylko można wyobrazić.“ Jej ulubiona potrawa pochodzi także z Włoch: Melanzane alla parmigiana. Ale inspiruje ją także kuchnia azjatycka z jej fascynującą prostotą potraw na najwyższym poziomie. Tak bardzo, że wspólnie z BORA wydaje książkę na ten temat. „Można się tam dowiedzieć, w jaki sposób szybko i z niewielu składników można wyczarować na grillu tepanowym azjatyckie potrawy, które naprawdę coś w sobie mają“, opisuje Vroni. Książka należy do zebranych przez BORA przepisów kulinarnych 10I10. Symbol ten oznacza, że na przygotowanie posiłku wystarczy tylko 10 minut, a następnych „Prawdziwa pasja moich chłopaków do kolarstwa zaraziła mnie tak, że sama wsiadam na rower wyścigowy.“ VRONI LUTZ

PORTRET IMPRESJE Najważniejsze kryterium stawiane przez Vroni Lutz przed potrawami z serii 10I10, to niewielka liczba składników oraz krótki czas przygotowania posiłku. Sashimi z sezamem i łososiem spełnia te warunki. 10 minut na jego ugotowanie. „W perfekcyjnej potrawie nie ma miejsca na żadne zbyteczne dodatki“, mówi Vroni. Takie właśnie proste przepisy kuchni azjatyckiej znajdują się w jej książce. Jako szef kuchni zespołu kolarskiego BORA hansgrohe Vroni Lutz towarzyszy kolarzom w sezonie, tak jak tutaj w Düsseldorfie podczas inauguracji 104. wyścigu Tour de France. W kuchni azjatyckiej preferowane są świeże i zdrowe składniki, co pokrywa się z priorytetami Vroni. Sałatka z makaronu Udon to także jej kreacja z książki z edycji BORA. Vroni wie czego chce. To, co uważa za swoją słabą stronę, stanowi może jej największy atut. „Niechętnie słucham innych i niechętnie daje sobie coś powiedzieć“, przyznaje. Tutaj, na granicy Alp, takich ludzi nazywa się upartymi głowami. Albo nazywając to pozytywnie: jest zorientowana na osiągnięcie własnego celu. Tylko w ten sposób amator w kuchni może zostać powszechnie uznanym zawodowcem w ciągu zaledwie dziesięciu lat. Jest bezkompromisowa, ale jest pełna swobody. Kolega po fachu, którego pracę bardzo lubi, to Jamie Oliver. „Gotuje naprawdę bardzo ciekawie“, mówi Vroni. „Oprócz tego bardzo mi się podoba, że odwiedza szkoły i tam przygotowuje dzieciakom obiady. Dzięki jego swobodzie bycia udaje mu się przekazać dzieciom przesłanie, że właściwe odżywianie się jest bardzo ważne.“ Dzieci są też jej najsurowszymi krytykami: „Jeżeli mówią, że im smakuje, to wiem, że jestem na dobrej drodze.“ INFORMACJA KUCHNIA AZJATYCKA Vroni Lutz Proste i szybkie w przygotowaniu potrawy z kuchni azjatyckiej. Książka z edycji BORA 10I10 jest dostępna aż do wyczerpania zapasów. MAGAZYN BORA 67