IMPRESJE WYWIAD „Design to ważny element polityki przedsiębiorstwa. Dla nas też jest niesłychanie ważny.» WILLI BRUCKBAUER Jakie trendy – Pana zdaniem – odgrywają dziś szczególną rolę w kuchni? Peter Zec: Dla wielu ludzi kuchnia stała się najważniejszym miejscem w domu, a przy tym symbolem statusu. Otwarta kuchnia to nie tylko pomieszczenie, w którym się gotuje, to też przestrzeń, w której się żyje. Właśnie dlatego kuchnia musi uwzględniać indywidualne wymogi. Przy urządzaniu kuchni zwraca się uwagę zarówno na jakość materiałów, jak i na optymalne zużycie energii oraz nowe rozwiązania techniczne, takie jak wyciąg oparów zintegrowany z płytą grzewczą. Oprócz tego coraz większą popularność będą zyskiwały inteligentne urządzenia kuchenne, takie jak lodówki i piece. Willi Bruckbauer: Chciałbym do tego coś jeszcze dodać. Gościliśmy w Raubling Telewizję Bawarską. Powstał wtedy program pod tytułem „Kuchnia jako ołtarz“. Chodziło o wyjątkowo wartościowe kuchnie, które są oczywiście odpowiednio drogie. Takich kuchni jest coraz więcej – obserwujemy wyraźny trend. Jest trochę prawdy w tym, że kuchnia zastąpiła samochód jako symbol statusu. Program telewizyjny, w którym produkty BORA były zamontowane w prezentowanych kuchniach, pokazał jeszcze coś innego, a mianowicie, że kuchnia jest miejscem, które samo w sobie albo ze względu na niezwykły koncept i wyposażenie może mieć w sobie coś budzącego głęboką cześć, niemal sakralnego. Tak brzmi teza, ale ten aspekt rzeczywiście wyczytują także nasi projektanci z życzeń klientów. Poszukiwane są dyskretne produkty wysokiej jakości, posiadające jednak oryginalne cechy. I właśnie pod tym względem marka BORA jest już znana na rynku. Mimo wszystko są to jednak sprawy powierzchowne. Pomijając aspekty estetyczne, elegancję czy ekstrawagancję, kuchnia może i powinna być przede wszystkim miejscem dla rodziny i przyjaciół, miejscem do prawdziwego życia. Ogniskiem, przy którym można się zawsze ogrzać. Peter Zec: Chciałbym jeszcze coś dopowiedzieć. W projektach kuchni dużą rolę odgrywa perfekcyjne wzajemne uzupełnianie się estetyki, technologii i walorów użytkowych. Cecha „Made in Germany“ cieszy się wyjątkowym uznaniem, ponieważ oznacza znakomitą jakość produktu, która szczególnie w kuchni jest niezbędna. Jest tak dlatego, że wyposażenie i urządzenia kuchenne kupuje się zwykle na dłużej. Przenieśmy się na chwilę w przyszłość. Jakich zasadniczych innowacji możemy się spodziewać w kuchni przyszłości? Peter Zec: Nie potrafię udzielić odpowiedzi co do wszystkich kategorii produktów, myślę jednak, że w kuchniach przyszłości coraz bardziej będą dominowały automatyczne urządzenia posiadające inteligentne funkcje rozpoznawania głosu i funkcje analizy. Komputerowy asystent będzie obecny prawie w każdym urządzeniu. Już dzisiaj piekarniki są wyposażone w czujniki, a wieloma urządzeniami kuchennymi można sterować przy pomocy aplikacji tabletów z tabletów lub ze smartfonów. Robotyka oraz 54 MAGAZYN BORA
WYWIAD IMPRESJE technologie cyfrowe i informacyjne z pewnością będą odgrywały dużą rolę, zwłaszcza w obszarze współdziałania z innymi produktami. Już dziś wiele urządzeń sterowanych jest przy pomocy smartfonu. Oprócz tego na pierwszy plan wysuną się kwestie ekologii. Niezależnie od możliwości technicznych w przyszłości bardzo ważne jest, aby w centrum uwagi projektantów pozostał człowiek. Chodzi zwłaszcza o to, aby coraz bardziej skomplikowane urządzenia cechowała prostota estetyki i obsługi. W wyposażeniu domu – a więc także w kuchni – szczególnie istotne jest zachowanie równowagi między nowoczesną techniką a zaspokojeniem emocjonalnych potrzeb człowieka. Willi Bruckbauer: Całkowicie się z panem zgadzam. Rynek rozwiązań kuchennych rozwija się niezwykle szybko. Kto wie, może to, co dziś wydaje się niewyobrażalne, za dziesięć lat będzie standardem? Nasze produkty są najlepszym tego przykładem. Powiedzieliśmy, że chcemy zrewolucjonizować kuchnię. Opary powinny być wciągane w dół, a nie na wysokości nosa. To bardzo prosta zasada, ale na początku nikt nie chciał się w ten pomysł angażować. Dzisiaj nasze wyciągi oparów to już standard. Nowa idea urzeczywistniła się w ciągu zaledwie jednej dekady. Tak więc najlepsze są pozornie proste i łatwo zrozumiałe rzeczy. Oczywiście nasze produkty kryją w sobie także zaawansowane rozwiązania techniczne, a my nieustannie pracujemy intensywnie nad dalszymi innowacjami. Nie będzie to jednak wyciąg oparów, który można połączyć z telefonem, bramą garażu, telewizorem, żaluzjami, instalacją alarmową i może jeszcze z kosiarką do trawy. Chcę przez to powiedzieć, że niezależnie od tego, co byłoby jeszcze możliwe, nasze przyszłe innowacje będą zawsze dotyczyły człowieka. A człowiek preferuje przekonujące i proste w użyciu rozwiązania, niezależnie od wszystkich teoretycznych możliwości. Kuchnia nie jest przecież laboratorium badawczym dla stechnokratyzowanych kucharzy, którzy pracują więcej z gadżetami niż z jarzynami. Jest ona miejscem radości i przyjemności. Dlatego mimo całej techniki kryjącej się już dzisiaj w urządzeniach BORA nasza zasada w odniesieniu do dalszego rozwoju brzmi: Keep it simple and stupid. Mam jeszcze jedno pytanie: jaki jest Pana stosunek do kuchni i do gotowania w życiu prywatnym? Peter Zec: Jako zapalony kucharz amator i współwłaściciel restauracji z gwiazdką Michelina w Berlinie bardzo chętnie gotuję w czasie wolnym. Zamówiłem we Włoszech higieniczną i bezkompromisowo zaprojektowaną kuchnię klasy professional, ze stali szlachetnej, i wykonaną na wymiar. Kuchnia ta spełnia wszelkie wymogi, jakie może mieć kucharz pracujący w restauracji z gwiazdką Michelin. Jeśli chodzi o potrawy, to bardzo lubię różnorodność kuchni azjatyckiej, w której używa się dużo świeżych składników. Bardzo odpowiadają mi także potrawy z krajów śródziemnomorskich. Klasyczne przystawki antipasto czy nadziewany makaron smakuje mi równie dobrze, jak upieczony kawałek mięsa. Oprócz tego przywiązuję dużą wagę do kultury przy stole oraz do aspektów towarzyskich podczas wspólnych posiłków. Czy przy doborze talerzy zwraca Pan uwagę na dobry design? Peter Zec: Oczywiście! Nie tylko produkt, ale i jego atrakcyjna oprawa odgrywa przy jedzeniu ważną rolę. Już patrząc na potrawę, muszę poczuć na nią ochotę. Willi Bruckbauer: Dla mnie kwestia estetyki jest niezwykle ważna, jednak najważniejsze są dla mnie same zakupy. Przykładam dużą wagę do jakości produktów spożywczych. Pochodzę z miasta Rosenheim i dbam, by pochodziły z tego regionu. Jako Bawarczyk chętnie siedzę w ogródku piwnym przy piwie i preclu, ale gotowanie w domu jest dla mnie bardzo ważne, szczególnie gotowanie wspólnie z rodziną. Jestem szczęśliwy, gdy mogę przekonać swoje dzieci, jak ważne jest zdrowe odżywianie. Podobnie jest zresztą w mojej firmie. Zorganizowaliśmy z pracownikami imprezę z kucharzeniem i ustaliliśmy prostą zasadę: za wszystko zapłacę pod warunkiem, że jedzenie, które znajdzie się na stole, będzie zdrowe. Nie chcę być niczym misjonarz, ale dla osoby, dla której gotowanie i praca w branży kuchennej są pasją, jest to ważne. Wierzę także, że zdrowe jedzenie pozwala zachować zdrowie. Nawiązując jeszcze do wspomnianych przez nas wcześniej trendów: nie chodzi tu zatem o nie, lecz o to, by jedzenie było i smaczne, i zdrowe. A taka kombinacja nie zawsze jest oczywista. Bardzo dziękuję panom za rozmowę. MAGAZYN BORA 55
Magazyn 02 | 2017 Professional 2.0
TECHNIKA BORA PROFESSIONAL 2.0 BORA
TECHNIKA BORA PROFESSIONAL 2.0 PKFI
TECHNIKA BORA PROFESSIONAL 2.0 PKC3
TECHNIKA BORA PROFESSIONAL BORA Pro
TECHNIKA BORA PROFESSIONAL PFI11 BO
TECHNIKA BORA CLASSIC BORA Classic
TECHNIKA BORA CLASSIC CFI11 BORA In
TECHNIKA BORA BASIC BORA Basic •
TECHNIKA BORA BASIC BIA Ceramiczna
TECHNIKA SYSTEM BORA BORA System Pr
TECHNIKA SYSTEM BORA Odprowadzenie
TECHNIKA SYSTEM BORA Skrzynki filtr
TECHNIKA SYSTEM BORA System odprowa
TECHNIKA SYSTEM BORA BORA Professio
5 R5 TECHNIKA SYSTEM BORA BORA Clas
SYSTEM BORA TECHNIKA Przedłużenie
Lukas Pöstlberger, zwyciężca 1.
Laden...
Laden...
Laden...
STORYBOARD GMBH
WILTRUDENSTRASSE 5
D-80805 MÜNCHEN
FON +49 (0)89 - 9010976 - 10
FAX +49 (0)89 - 9010976 - 68
MAIL: INFO@STORYBOARD.DE