Architectenhuis Classic: Dietrich; Foto›s: Untertrifaller Architekten/Bruno Klomfar (3) 76 BORA MAGAZINE
TRENDRAPPORT BELEVEN houten planken; ultragladde hoogglanslak in ecru en sneeuwwit die geen vette vingers tolereert; roestvrij staal en aluminium zoals in de professionele keuken; ongewoon, duur en opzichtig fineer – en uiteraard hightechapparaten, die als het ware meedenken en bijna vanzelf koken. En ze bestaan echt, de superdure, superchique keukens, waar niet zelden het hele huis omheen wordt gepland. Of tenminste de wintertuin. Zulke keukens hebben ruimte nodig en de passende architectuur. De opkomst van de keuken als luxeartikel en statussymbool begint in de laatste decennia van de vorige eeuw. Met de groeiende welvaart ontwikkelt zich ook een hedonistische samenleving van gourmets. Eten en drinken op niveau wordt een manier van leven. Mensen reizen de Michelin Gids af naar de meestbesproken sterrenrestaurants – en ontwikkelen zich tot fijnproevers en wijnkenners. De hobbykoks zijn geïnspireerd door de verfijnde gerechten van de bekroonde koks en experimenteren ook thuis met bijzondere recepten en ingrediënten. De keuken wordt een werkplaats. De bereidheid om flinke bedragen te investeren in de inrichting van het kooklab wordt steeds groter. Tenslotte zijn het de heren des huizes die het koken als vrijetijdspassie ontdekken en belang hechten aan een perfecte keuken. Daar moet in worden geïnvesteerd. Men permitteert zich wat. Ironie van het verhaal: het is uitgerekend een vrouw, namelijk de Weense architecte Margarete Schütte-Lihotzky, die in 1926 de rationale en functionele ‚Frankfurter keuken‘ ontwikkelt om – expliciet voor de huisvrouw – het werk te verlichten. Deze diende zich functioneel te bewegen in een zo klein mogelijke ruimte tussen u-vormige inbouwelementen, die de voormalig grote, ongeorganiseerde keuken zou aflossen. Optisch en olfactorisch afgeschermd van de eigenlijke woonruimte. Het basisidee van dit ontwerp was het «Luxe keukens hebben de passende omgeving en ruimte nodig.» BARBARA FRIEDRICH Dit moderne architectenhuis in Bregenz lijkt wel om de keuken heen gebouwd. Grote glazen fronten zorgen voor een vrij uitzicht op de natuur en het Bodenmeer. Het interieur heeft een Scandinavische stijl: ingebouwde meubels van licht hout, roestvrij staal en aluminium geven de toon aan. De heldere vormen worden hier niet gestoord door een aan het plafond gemonteerde afzuigkap. Kookgeurtjes worden in de open leefkeuken opgeslokt door het afzuigsysteem BORA Classic. BORA MAGAZINE 77
Magazine 02 | 2017 Professional 2.0
INHOUD BORA Product BORA Beleven In
BORA Product Het BORA principe 8 B
BORA PRINCIPE PRODUCT Het BORA prin
BORA PROFESSIONAL 2.0 PRODUCT BORA
BORA PROFESSIONAL 2.0 PRODUCT De ni
BORA PROFESSIONAL 2.0 PRODUCT De ex
BORA PROFESSIONAL 2.0 PRODUCT PKA/P
BORA PROFESSIONAL PRODUCT BORA MAGA
BORA PROFESSIONAL PRODUCT De bedien
BORA PROFESSIONAL PRODUCT Op de kra
TECHNIEK BORA SYSTEEM Luchtafvoerka
TECHNIEK BORA SYSTEEM BORA luchtrei
TECHNIEK BORA SYSTEEM Luchtafvoersy
TECHNIEK BORA SYSTEEM BORA Professi
5 R5 TECHNIEK BORA SYSTEEM BORA Cla
BORA SYSTEEM TECHNIEK Garantieverle
Lukas Pöstlberger winnaar 1e etapp
Laden...
Laden...
Laden...
STORYBOARD GMBH
WILTRUDENSTRASSE 5
D-80805 MÜNCHEN
FON +49 (0)89 - 9010976 - 10
FAX +49 (0)89 - 9010976 - 68
MAIL: INFO@STORYBOARD.DE