Aufrufe
vor 6 Jahren

BORA Magazin – Niederländisch

  • Text
  • Cycling
  • Hansgrohe
  • Bora
  • Kookzone
  • Afmetingen
  • Keuken
  • Vooraan
  • Glaskeramiek
  • Beleven
  • Kookzones
  • Technische
  • Kookveld
Nach dem erfolgreichen Relaunch im Frühjahr 2017, erscheint die Herbst / Winter-Ausgabe des BORA Magazins nun sogar in insgesamt elf Sprachen. Ein Mix aus Produktinformationen und Geschichten hinter der Marke bietet dem Leser einen spannenden Einblick in die Welt von BORA.

Architectenhuis Classic:

Architectenhuis Classic: Dietrich; Foto›s: Untertrifaller Architekten/Bruno Klomfar (3) 76 BORA MAGAZINE

TRENDRAPPORT BELEVEN houten planken; ultragladde hoogglanslak in ecru en sneeuwwit die geen vette vingers tolereert; roestvrij staal en aluminium zoals in de professionele keuken; ongewoon, duur en opzichtig fineer en uiteraard hightechapparaten, die als het ware meedenken en bijna vanzelf koken. En ze bestaan echt, de superdure, superchique keukens, waar niet zelden het hele huis omheen wordt gepland. Of tenminste de wintertuin. Zulke keukens hebben ruimte nodig en de passende architectuur. De opkomst van de keuken als luxeartikel en statussymbool begint in de laatste decennia van de vorige eeuw. Met de groeiende welvaart ontwikkelt zich ook een hedonistische samenleving van gourmets. Eten en drinken op niveau wordt een manier van leven. Mensen reizen de Michelin Gids af naar de meestbesproken sterrenrestaurants en ontwikkelen zich tot fijnproevers en wijnkenners. De hobbykoks zijn geïnspireerd door de verfijnde gerechten van de bekroonde koks en experimenteren ook thuis met bijzondere recepten en ingrediënten. De keuken wordt een werkplaats. De bereidheid om flinke bedragen te investeren in de inrichting van het kooklab wordt steeds groter. Tenslotte zijn het de heren des huizes die het koken als vrijetijdspassie ontdekken en belang hechten aan een perfecte keuken. Daar moet in worden geïnvesteerd. Men permitteert zich wat. Ironie van het verhaal: het is uitgerekend een vrouw, namelijk de Weense architecte Margarete Schütte-Lihotzky, die in 1926 de rationale en functionele ‚Frankfurter keuken‘ ontwikkelt om expliciet voor de huisvrouw het werk te verlichten. Deze diende zich functioneel te bewegen in een zo klein mogelijke ruimte tussen u-vormige inbouwelementen, die de voormalig grote, ongeorganiseerde keuken zou aflossen. Optisch en olfactorisch afgeschermd van de eigenlijke woonruimte. Het basisidee van dit ontwerp was het «Luxe keukens hebben de passende omgeving en ruimte nodig.» BARBARA FRIEDRICH Dit moderne architectenhuis in Bregenz lijkt wel om de keuken heen gebouwd. Grote glazen fronten zorgen voor een vrij uitzicht op de natuur en het Bodenmeer. Het interieur heeft een Scandinavische stijl: ingebouwde meubels van licht hout, roestvrij staal en aluminium geven de toon aan. De heldere vormen worden hier niet gestoord door een aan het plafond gemonteerde afzuigkap. Kookgeurtjes worden in de open leefkeuken opgeslokt door het afzuigsysteem BORA Classic. BORA MAGAZINE 77