Aufrufe
vor 5 Jahren

BORA Magazin 01|2018 – Czech

  • Text
  • Bora
  • Funkce
  • Deska
  • Desky
  • Vzadu
  • Vzduchu
  • Velikost
  • Technologie
  • Hmotnost
  • Popis
BORA Magazine is published in 12 languages. It invites the reader to learn more about the BORA products and discover fascinating stories behind the brand.

PROSTĚ JINÁ RECEPTY

PROSTĚ JINÁ RECEPTY Grilovaná zelenina a flank steak s pestem Porce: 4 Zelenina: 1 červená paprika, 4 mini kukuřičky, 4 mini cukety, 4 mini baklažány, 1 hrozen třešňových rajčátek, olivový olej na marinování, sůl a pepř, po 2 snítkách rozmarýnu a tymiánu, 2 stroužky česneku, 3 lžíce bílého octa, 2 lžíce malých kapar. Steak: 1 flank steak (cca 1 kg), 2 3 lžičky pepřové směsi, 50 ml olivového oleje, 3 4 stroužky česneku, 4 5 snítek nasekaného tymiánu a rozmarýnu. Pesto: 5 6 snítek petrželky a bazalky, 2 stroužky česneku, 2 lžíce bílého balzamikového octa, 50 g nakrájeného parmezánu, cca 125 ml olivového oleje, sůl. Postup: Papriku omyjeme a rozpůlíme, odstraníme semínka a nakrájíme ji diagonálně do tvaru malých diamantů. Kukuřičku, cukety a baklažány podélně rozpůlíme. Rajčátka omyjeme a rozčtvrtíme. Zeleninu smícháme se dvěma lžícemi olivového oleje a ochutíme ji solí a pepřem. Pak ji smažíme na pánvi po dobu asi 3 minut. Mezitím si opláchneme bylinky, zlehka je vysušíme a nadrobno nasekáme. Česnek oloupeme a nasekáme. Osmahnutou zeleninu naložíme do směsi bílého balzamikového octa, nasekaných bylinek, česneku, kapar a 2 lžic olivového oleje. Poté ji naaranžujeme na talíř. 30 minut před vařením si z lednice vyndáme steak. Ochutíme ho pepřovou směsí a na 2 minuty osmahneme po obou stranách na olivovém oleji smíchaným s česnekem a bylinkami. Steak necháme na odstavené pánvi uležet dalších 5 minut a poté jej nakrájíme na stejně velké kousky. Pak se pustíme do pesta. Omyjeme petrželku a bazalku a lístky oddělíme od stonku. Ty dáme do mixéru spolu s česnekem, balzamikem a parmezánem, pomalu přidáváme olivový olej a mixujeme. Dochutíme solí. Pesto naneseme na maso lžičkou. 82 MAGAZÍN BORA

Ledová melounová polévka s jemnými garnáty Porce: 4 Garnáti: 8 oloupaných garnátů, 3 velké brambory s nízkým obsahem škrobu, 500 ml rostlinného oleje na smažení, sůl, pepř a chilli koření. Polévka: 2 melouny Cavaillon, 150 g rozdrceného ledu, bazalka, 3 lžíce medu, 2 lžíce hnědého třtinového cukru, šťáva a nastrouhaná kůra ze 3 limetek, 100 g řeckého jogurtu, špetka soli, 2 středně pálivé chilli papričky bez jadérek a jemně nasekané, 200 ml kokosového mléka, 2 3 snítky meduňky. Postup: Brambory oloupeme a ve spirálovém kráječi z nich vytvoříme dlouhé nudličky. Ty dobře omyjeme a vysušíme papírovým ručníkem. Nudličky opatrně obtočíme kolem jednotlivých garnátů. Olej zahřejeme a garnáty osmažíme. Dochutíme solí, pepřem a chilli. Meloun rozpůlíme a okraje ozdobně vytvarujeme cik-cak řezem. Odstraníme jadérka a na spodní části půlek seřízneme nožem rovnou plochu. Vykrajovačem vytvoříme z dužniny melounu kuličky. Zbylou dužninu vydlabeme lžicí a vložíme ji do mixéru. Přidáme limetkovou šťávu, led a ostatní ingredience a na nejrychlejším nastavení je rozmixujeme. Melounové kuličky vložíme do misek vytvořených z melounové slupky. Přidáme umixovanou polévkovou směs a garnáty. Ozdobíme meduňkou. Lívance z podmáslí s rychlou borůvkovou zmrzlinou Porce: 4 Lívance: 2 vajíčka, špetka soli, 170 g mouky, 50 g cukru, 1 lžíce prášku do pečiva, 1 lžíce vanilkového cukru, trochu šťávy z citrónu, 180 ml podmáslí, 1 lžíce másla, 150 g čerstvých borůvek. Borůvková zmrzlina: 200 g mražených borůvek, 200 g řeckého jogurtu, 2 lžíce medu, trocha limetkové šťávy, čerstvé borůvky a pár snítek čerstvé máty. Postup: Bílek oddělíme od žloutku a se špetkou soli z něho ušleháme sníh. Do misky dáme mouku, cukr, prášek do pečiva, vanilkový cukr, podmáslí a žloutky a utřeme z nich hladké těsto. Přidáme trochu šťávy z citrónu a sníh. Na pánvi rozpustíme při střední teplotě máslo, naběračkou vlijeme na pánev trochu těsta a přidáme pár borůvek. Opečeme po obou stranách. Všechno těsto zpracujeme v lívance. Do hnětače vložíme mražené borůvky s jogurtem, med, limetkovou šťávu a vše zpracujeme v krémovou zmrzlinu. Lívance podáváme se zmrzlinou. Ozdobíme je čerstvými borůvkami a snítkou máty. MAGAZÍN BORA 83