Aufrufe
vor 5 Jahren

BORA Magazine 02|2018 – Dutch

  • Text
  • Bora
  • Kookzone
  • Afmetingen
  • Keuken
  • Vooraan
  • Technische
  • Materiaal
  • Glaskeramiek
  • Achteraan
  • Gegevens
BORA Magazine is published in 12 languages. It invites the reader to learn more about the BORA products and discover fascinating stories behind the brand.

Een gesprek met Willi

Een gesprek met Willi Bruckbauer en Johann Lafer over lekker eten, timemanagement en motivatie. Twee mensen voor wie stilstaan geen optie is. Beide met een zekere rusteloosheid over zich. Steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen: de oprichter van BORA, wiens kookveldafzuigingen een ware hype in de keukenwereld hebben ontketend. En de sterrenchef, wiens bekroonde topkunstjes op alle kanalen te zien zijn. Op het eerste zicht lijken ze niet echt op elkaar. Maar wie iets beter kijkt, ziet heel wat gemeenschappelijke trekjes. Levensvreugde en passie, motivatie en moed. En ze delen een visie: „Het moet plezierig zijn in de keuken.“ Willi, Johann: leuk dat jullie hier allebei zijn. Jullie kennen elkaar al heel lang. Maar waarschijnlijk zien jullie elkaar zelden door jullie werklast en projecten? Willi: Dat klopt, jammer genoeg. En als we met elkaar afspreken, vliegt de tijd altijd veel te snel voorbij. Dat is bij iedereen hetzelfde. Maar wij hebben veel raakpunten waarbij we elkaar puur professioneel zien. Johann heeft bijvoorbeeld op de meubelbeurs in Keulen voor ons gekookt en hij heeft ook een receptenboek voor en met BORA gemaakt. Johann: Dat was echt leuk. Ik heb alle recepten zelf ontwikkeld en was uiteindelijk als heer des huizes van het Stromburg zowel gastheer als acteur tijdens de fotoshoot voor het boek. Het was me het dagje wel. Geloof me, Willi, ik heb al veel meegemaakt bij zo‘n opnames. En als kok ben je eraan gewend om hard te werken. Maar op de avond van deze fotoshoot raakte ik bijna buiten adem, zo hoog lag het tempo. Het gaat er echt wel dynamisch aan toe bij jullie. Willi: Dat klopt. Bij ons draait het rad razendsnel. En dan moet je soms ook improviseren. Maar het resultaat mag er zijn: de recepten in het boek tonen heel mooi aan dat je ook in het dagelijks leven gezond en verfijnd kunt koken. En dat was onze bedoeling. Ter verduidelijking: BORA heeft onder het motto „10|10“ enkele kookboeken uitgebracht waarvan de recepten volgens een eenvoudig principe werden bijeengebracht: 10 minuten voorbereidingstijd, 10 minuten koken. Willi: Ja, een belangrijk punt voor ons is dat je in de keuken toch wel de plaats waar mensen overal ter wereld ‘s avonds bijeenkomen om de dag af te sluiten niet altijd haute cuisine kan klaarmaken. En dat hoef je ook niet te doen. Johann en andere koks als Andreas Senn hebben daarom enkele verfijnde gerechten voor ons ontwikkeld die je snel en relaxed kunt klaarmaken. Je hoeft er geen goochelaar voor te zijn. Het moet plezierig zijn in de keuken. Mensen hebben al genoeg stress, maar gezonde voeding is ook gewoon heel belangrijk. 48 BORA MAGAZINE

INTERVIEW BELEVEN Dat Johann Lafer een gepassioneerd kok is, hoeven we niet meer te vermelden. Maar hoe zit het eigenlijk met jou, Willi? Willi: Ik ben blij als ik ’s avonds met mijn gezin in de keuken kan zijn. Mijn lievelingseten: steak, groentjes en klaar! Ik kook echt heel graag en mijn voorkeur gaat uit naar gezond en kwalitatief hoogstaand voedsel van eigen bodem. Daarin ben ik heel consequent. Ik sta zelf ook graag aan het fornuis en laat dan het rauwe vlees rustig sissen terwijl we het over van alles en nog wat hebben — ook over wat er die dag is gebeurd. Je kookt dus niet enkel “beroepsmatig” graag? Willi: Nee, maar ik vind het ook leuk om met mijn medewerkers en onze handelspartners te koken. Voor mij is het een droom om zoiets moois met mensen te mogen beleven. Mensen die daarbij nog eens mijn enthousiasme voor BORA delen. Dat is voor mij een win-winsituatie. Bij BORA koken we zo vaak mogelijk samen met de medewerkers. En een groot deel van de 5.000 verkopers wereldwijd, die bij ons in Raubling regelmatig opleidingen en seminars komen volgen, zien we terug op kookevenementen. Ik geniet ervan als ik erbij kan zijn. Johann: Geef toe, Willi: als je een passie hebt, ga je er vurig voor. Anderen zien het misschien als werk en in feite is het ook wel vaak zwaar werk, maar het geeft ons ook vreugde en voldoening. Daarin lijken we volgens mij wel op elkaar. Als het erom gaat iets met hart en ziel te doen en iets nieuws tot stand te brengen, zijn we werkelijk onverzadigbaar. Ook jij bent momenteel druk bezig, Johann: met het Lafer-magazine, waarin alles om je kookwereld draait, heb je net op tijd voor je 60ste verjaardag — dat mag je wel zeggen — één van je hartenwensen in vervulling zien gaan. Johann: Ik ben van meet af aan — hoewel ik geen journalist of mediafiguur ben — sterk betrokken geweest bij de ontwikkeling van het Oostenrijker Johann Lafer begon zijn steile carrière als kok meer dan 40 jaar geleden. En hij beleeft nog steeds zichtbaar plezier aan zijn job, hoe vermoeiend die ook is. BORA MAGAZINE 49