Aufrufe
vor 5 Jahren

BORA Magazine 02|2018 – Czech

  • Text
  • Bora
  • Funkce
  • Deska
  • Desky
  • Vzadu
  • Vzduchu
  • Velikost
  • Technologie
  • Hmotnost
  • Popis
BORA Magazine is published in 12 languages. It invites the reader to learn more about the BORA products and discover fascinating stories behind the brand.

Interview s Willi

Interview s Willi Bruckbauerem a Johannem Laferem o dobrém jídle, organizaci času a motivaci. Dva muži, pro které usínání na vavřínech nepřichází v úvahu. U obou lze zaznamenat malinko neklidu. Vždy hledají nové výzvy: zakladatel podniku BORA, jehož varné desky s odsavačem odstartovaly nový trend v kuchyních po celém světě, a šéfkuchař, jehož kreace oceněné michelinskou hvězdou můžete vidět i v televizi. Na první pohled se dost liší. Když se s nimi ale seznámíte blíže, zjistíte, že mají hodně společného. Radost ze života, nadšení pro věc, motivaci a odvahu. Také mají společnou vizi: „Vaření by mělo být zábavou.“ Willi, Johanne: Jsem moc rád, že jste tady spolu. Znáte se už mnoho let, ale nedivil bych se, kdybyste na sebe kvůli svému vytížení vlastně ani neměli čas... Willi: Ano, bohužel tomu tak je. Když už se setkáme, tak čas neuvěřitelně letí. Podobně jako to má asi většina z nás. Často se ale setkáváme na profesionální úrovni. Například pro nás Johann vařil na veletrhu interiérů v Kolíně nad Rýnem a také ve spolupráci s podnikem BORA vytvořil recepty pro naši novou kuchařku. Johann: To mě bavilo. Všechny recepty jsou mým dílem a při focení ve Stromburgu jsem byl hostitelem i aktivním účastníkem. Byl to bláznivý den. Víš, Willi, já mám opravdu hodně zkušeností s takovým focením i jsem zvyklý coby kuchař tvrdě pracovat. Ale tahle akce byla tak náročná, že jsem myslel, že to se mnou ke konci sekne. Práce s firmou BORA je dynamická! Willi: To je pravda. Všechno s námi letí strašně rychle. Často jsme také nuceni improvizovat. Výsledek ale stojí za to: kniha s recepty, které jsou důkazem toho, že lze vařit zdravě a kultivovaně každý den. To bylo naším cílem. Rozumím tomu dobře, že BORA publikovala několik kuchařek s motem ‚10|10‘, kterým se snažila ukázat, že lze vše potřebné připravit za 10 minut a za dalších 10 minut to uvařit? Willi: Ano, zdálo se nám důležité poukázat na to, že lidé v kuchyni, v tom místě, kde se na celém světe navečer scházejí, aby spolu na konci dne strávili čas a relaxovali, nemají vždy možnost vařit haute pokrmy. Třeba nemohou, ale zároveň ani nemusí. Johann a další kuchaři jako Andreas Senn proto vytvořili recepty, podle kterých lze vařit snadno a rychle, aniž by člověk musel být kouzelníkem. „Vaření by vás mělo bavit.“ Život lidem přináší dost stresu, ale zdravá výživa je stále opravdu důležitá. Že je Johann Lafer nadšeným kuchařem, nemusíme ani připomínat. Ale co vy, Willi? Willi: Jsem moc rád, když můžu být večer doma v kuchyni se svou rodinou. Nejraději mám steak se zeleninou. To je hotovo raz dva! Opravdu rád 48 MAGAZÍN BORA

INTERVIEW PROSTĚ JINÁ vařím. Obzvlášť mě baví obyčejná jídla z kvalitních ingrediencí. Samozřejmě musí být zdravé. Toho se držím. Rád stojím za sporákem a sleduju, jak se syrové maso smaží a olej prská a při tom si povídáme o všem možném i nemožném včetně toho, co se nám ten den přihodilo. Takže vy vaříte i mimo ‚byznys‘? Willi: Ano, ale úplně stejně mě baví, když vaříme s personálem nebo našimi distribučními partnery. Je to naplněný sen, když můžeme takovéto příjemné chvíle trávit s lidmi, se kterými sdílíme nadšení pro produkty BORA. Takže v tom jsou pro mě samá pozitiva. Se zaměstnanci BORA vaříme tak často, jak je to jen možné. Po celém světě máme 5 000 distributorů, kteří nás pravidelně navštěvují v Raublingu, kde pořádáme tréninky a semináře a kde také často společně vaříme. Mám radost, když se mohu zúčastnit. Johann: Je to tak, Willi: když má člověk pro něco nadšení, dělá to hrozně rád. To, co jiní považují za práci a co je často vyčerpává, nám dělá radost a naplňuje nás. Myslím, že v tom jsme si hodně podobní. Když vymýšlíme nové projekty, dáváme do toho srdce i duši a oba jsme v pravém smyslu slova nenasytní. Máte toho teď opravdu hodně, Johanne: k vašim 60. narozeninám, a doufáme, že je můžeme zmínit, jste si splnil velký sen o vydání časopisu Lafer Magazine, který je jen a jen o světě vaření. Johann: I když nejsem novinář ani mediální producent, hned od prvního dne jsem byl hodně do vývoje zapojen. Měl jsem nekonečně nápadů. Když jich má člověk tolik, co já, tak je co zpracovávat. Opravdu zajímavý byl třeba můj rozhovor s německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem. Většinou se nám jen tak nepoštěstí nahlédnout do zákulisí vládních činitelů. Také bylo velkou ctí si povídat se švédskou královnou Silvií. Téměř mě to zušlechtilo. Willi: Jako šlechta se ale nechováš, Johanne. Jsi známý svou skromností, což je další věc, kterou sdílíme. Že by to mělo něco do činění s naším původem? Vyrostl jsem v bavorském měste Raubling. Tam, kde má dnes BORA ústředí. Rakušan Johann Lafer zahájil svůj vzestup do výšin top kuchařů před více než 40 lety. I přes náročnost a únavu, kterou s sebou práce přináší, ji stále miluje. MAGAZÍN BORA 49